Sportvoeding

SportSport Meer informatie over sportvoeding? Ben je een persoon die een aktieve levensstijl heeft? Dan is het van groot belang dat je optimaal kan bewegen!
Als je met dit streven bezig bent, dan stel je hoge eisen aan je lichaam en dat maakt het zo belangrijk om je lichaam de allerbeste (sport)voeding te geven die er is.
Alleen zo kan je immers de prestaties leveren die je voor ogen hebt!
Sportvoeding vormt een complex en vaak verwarrend onderwerp, maar uiteindelijk draait het om de volgende basiscomponenten: Brandstof innemen, brandstof bijvullen en hydrateren, reparatie en renovatie.

aanvraagformulier voor een persoonlijk voedingsadvies

Kijk hier hoe je je eiwitbehoefte kunt berekenen

Kijk hier voor sportdranken

Meer weten over voeding en voetbal?

Meer weten over voeding en mountainbiken?

Meer weten over voeding en hardlopen?

Meer weten over voeding en handbal?

Meer weten over voeding en wielrennen?

Basiscomponenten van sportvoeding
1. Brandstof innemen Koolhydraten = instant brandstof
Voor iedere activiteit heb je brandstof nodig, gemeten in calorieën en vaak aangeduid als energie. Helaas gaan veel mensen 's ochtends op pad met slechts een halfvolle tank, of zelfs met een lege. Om goed te kunnen functioneren moet onze brandstoftank voldoende gevuld zijn. Onze spieren vormen de brandstoftank die als eerste wordt aangesproken. Deze snelle brandstof haalt ons lichaam uit koolhydraten zoals brood, pasta, rijst, groenten, fruit en suikers. Als we koolhydraten eten worden die door het lichaam omgezet en in de spieren opgeslagen als glycogeen - en zo wordt onze tank gevuld.

DOEN: Eet vier tot zes uur voor je training een flinke maaltijd. Eet een lichtere maaltijd twee tot drie uur voordat je gaat sporten. Neem nog iets lichts 30 minuten voordat je begint.
Klik hier voor een makkelijke oplossing!

2. Brandstof bijvullen en hydrateren
Neem nieuwe brandstof in tijdens trainingen die langer dan 30 minuten duren. Drink dranken die eenvoudig te verbranden koolhydraten bevatten.
Het is van levensbelang dat je de vloeistoffen die je tijdens de training of wedstrijd verliest, aanvult.
Drink tijdens het sporten zeker elke 10 minuten, wacht niet tot je werkelijk dorst krijgt! Wist je dat 2% minder vocht tijdens de training of lichte uitdroging al tot prestatievermindering leidt?
Onthoud dat het eerste halfuur na het sporten maximale mogelijkheden biedt om je glycogeengehalte weer op peil te brengen. Simpel gezegd: in dit halve uur kan je brandstoftank - je spieren - het beste bijvullen met sportvoeding.

Blijf je lichaam tot twee uur na het sporten voorzien van brandstof; van koolhydraatrijke voeding.
Klik hier voor een makkelijke oplossing!

3. Reparatie: Proteïne = Reparatie
Na het sporten heb je ook hoogwaardige proteïnen nodig. Elke activiteit brengt immers schade toe aan je spiercellen. En hoe zwaarder de inspanning, hoe groter de schade. Voldoende hoogwaardige proteïne helpt de spiercellen om zélf de schade te herstellen.

DOEN: Drink of eet zo'n anderhalf tot twee uur na het sporten een proteïnedrank of eiwitrijk voedsel.
Klik hier voor een makkelijke oplossing!

4. Renovatie
Uit onderzoek blijkt dat voedingsstoffen met anti-oxidanten de renovatie kunnen bekorten door te helpen in de strijd tegen de vrije radicalen die het lichaam schade toebrengen. Sporters maken op diverse manieren enorme hoeveelheden vrije radicalen aan. Bijvoorbeeld door simpelweg veel meer zuurstof in te ademen dan iemand die niet actief is. Door de productie van de vrije radicalen te minimaliseren kan de sporter de hersteltijd tussen twee prestaties reduceren. Het beperken van schade aangericht door vrije radicalen kan: - mechanismen versnellen die melkzuren afvoeren - de afbraak van spierweefsel verminderen - de resynthese van glycogeen bevorderen. Waar het op neerkomt is dat de sporter minder last heeft van spierpijn, stijve spieren en vermoeidheid. Dan blijft er dus meer tijd over om te trainen en de sport te beoefenen. Een gevarieerd aanbod van antioxidanten bevordert het herstel en zorgt ervoor dat het antioxiderend vermogen van het lichaam op peil blijft.

DOEN: Neem een antioxiderend supplement. Het lichaam kan alleen optimaal presteren als het gezonde voeding krijgt. Actieve mensen moeten dus proactief omgaan met voeding, zodat ze altijd hoogwaardige brandstof tot hun beschikking hebben en de energie om op hoog niveau te trainen en topprestaties neer te zetten.

DOEN: Neem een visolie supplement van hoogwaardige kwaliteit, dat een ruime hoeveelheid Omega-3-vetzuren levert, om uw hartfunctie te ondersteunen.
Klik hier voor een makkelijke oplossing!

Voor een persoonlijk en vrijblijvend sportvoedingsadvies kan je ons altijd bellen of e-mailen!

Home >> Sportvoeding